Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 9 noiembrie 2011

Ah, să fii neputincios ...


În ţara laptelui şi a mierii, în ţinutul sângelui şi al lacrimilor, peste noapte are loc o nouă coup d’etat. Evident, populaţia nu este alarmată, nici măcar vag afectată. Oricum, în mare parte din timp nu se ştie cine conduce ţara. Este ca şi cum un nor negru învăluieşte clădirea preşedinţială, şi norul nu poate fi străpuns de nicio privire. Totul se petrece în cea mai mare clandestinitate. Ca şi cum ţara este furată, bucată cu bucată, cărămidă cu cărămidă. A doua zi oamenii se vor trezi în gol, şi alte mâini vor fi trecut deja la cârma ţării. Ca şi cum ţara e schimbată, centimetru cu centimetru. A doua zi oamenii se vor trezi în celălalt capăt, iar picioarele se vor dovedi prea plăpânde pentru un drum atât de anevoios.
Bărbaţi, femei, copii, totul e apăsat. Ce poate speria inimile oamenilor în aşa hal încât războinici să plângă chirciţi în vreun colţ în care lumina lămpilor nu bate ?
Îşi ţin sufletele ascunse în borcane, ascunse şi ele la rândul lor sub chiuvete murdare. Şi scot sufletele doar la lăsarea serii, pentru a se înveşmânta în ele, pentru că purtarea sufletului în mod constant uzează trupul, fiindcă afară iarna nucleară şuieră în jurul oaselor, fiindcă e frig, iar luna e o amantă crudă.
Vremurile atârnă grele deasupra tuturor, dar un vechi proverb canibal susţine că toţi oamenii sunt la fel de buni.

„Mintea mea în 3 volume”, pagina 140

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu